Elektromobilis ir krovimo kabelis

Kiek kainuoja įkrauti elektromobilį?

Elektromobilis Hyundai IONIQ 5 Standard Range 2WD
447 views 0 komentarus

Šiuo metu nafots kainoms ypatingai pakilus, daugelis žmonių svarsto įsigyti elektromobilį, tad kiek kainuoja įsikrauti elektromobilį?

Skaičiuojant įkrovimo kainą reikėtų atkreipti dėmesį į keletą dalykų:

  1. Automobilio efektyvumas
  2. Kur įkrausite elektromobilį
  3. Kokiu greičiu ir kur važinėsite

Lietuvoje įprasta automobilio sunaudojamo kuro kainą skaičiuoti 100 kilometrų, o ne pilnam bakui (kadangi bakų dydžiai skiriasi įvairiuose automobiliuose).

Elektrinis minivenas ID. Buzz

Dyzeliniams ir benzininiams automobiliams mes skaičiuojame sudeginamų litrų skaičių per 100 kilometrų, o elektromobiliuose mes skaičiuojame sunaudojama kW skaičių per 100 kilometrų.

Elektromobilių efektyvumas

Čia galite rasti pačius taupiausius elektromobilius šiuo metu rinkoje: efektyviausi elektromobiliai.

Kaip jau įprasta ir dyzelio pasaulyje, taip ir elektromobilių pasaulyje: mažesni elektromobiliai sunaudos mažiau elektros, nei elektriniai visureigiai kaip Rivian ar Ford Lightning.

Patys efektyviausi elektromobiliai sunaudoja apie 15 kW per 100 kilometrų, daugiau „ryjantys” sunkesni modeliai sunaduoja nuo 25 iki 30 kW.

Taip pat itin geru efektyvumu pasižymi Tesla elektromobiliai kaip Tesla Model Y ar Tesla Model 3.

Elektromobiliai atvirkščiai nei benzininiai modeliai mažiau energijos sunaudoja būtent mieste (nes tiesiog efektyviai nedegina elektros elektromobiliui stovint), o ne greitkelyje. Greitkelyje elektromobiliai sunaudoja vidutiniškai daugiau elektros per 100 kilometrų, nei mieste, kas yra itin patogu, nes dauguma gyventojų būtent mieste kasdien praleidžia daugiau laiko vairuodami nei greitkeliuose.

Elektromobilis Hyundai Kona

Elektromobilis Hyundai Kona

Elektromobilio efektyvumui natūraliai įtaką daro vairavimo stilius (jei vairuojate agresyviau, sudeginsite daugiau energijos), padangos, kelio danga ir kiti dalykai. Tad kuo labiau laikysitės tvarkingo vairavimo stiliaus, tuo mažiau elektros sunaudosite.

Kur krautis elektromobilį ir kas pigiausia?

Šiuo metu Lietuvoje elektromobilį galite įsikrauti keliais būdais:

  1. Viešoje nemokamoje stotelėje (parduotuvėse ar pvz. valstybės įrengtos) – tačiau daugumą nemokamų paslaugų laikui bėgant bus nutrauktos.
  2. Mokamos viešos stotelės. Viešos elektromobilių stotelės turi skirtingus įkrovimo greičius ir dažniausiai itin greito įkrovimo stotelės yra brangiausios, tad visada atkreipkite dėmesį į tinklo ar stotelės kainodarą. Viešose stotelėse dažniausiai yra mokama atitinkama už vieną kW.
  3. Namuose ar biure su elektromobilių įkrovimo stotele.
  4. Namuose tiesiogiai nuo rozetės. Tai nėra itin saugus būdas dėl galimų perkrovų.

Pirmas variantas, be abejo, yra tobuliausias, nes tuomet elektromobilį įsikraunate nemokamai ir nesukate galvos dėl išlaidų. Reikia atkreipti dėmesį, jog vis dažniau įvairūs viešbučiai, pramogų parkai ir kiti verslai taip pat suteikia nemokamą įkrovimą savo svečiams, tad būtinai tuo pasinaudokite.

Antras variantas yra pats brangiausias, bet jis ypatingai palengvina ilgas keliones ir padeda žmonėms, kurie neturi nuosavų namų ar nuosavų parkavimo aikštelių (elektromobilių stotelę galite įsirengti ir daugiabutyje: elektromoblių stotelės įrengimas daugiabutyje).

Šiuo metu didžiausią viešų stotelių tinklą turi Ignitis įmonė ir šiuo metu 1kW kainuoja 0.59 euro dienos metu ir 0.45 euro nakties metu.

Kaip pavyzdį paimkime Tesla Model Y (vienas taupiausių elektromobilių), kuri per 100km vidutiniškai sunaudoja 16kW. Taigi 100km Jums kainuos 9.44 euro dienos metu ir 7.2 euro naktiniu tarifu.

Trečiasis variantas yra pats taupiausias ir saugiausias – elektromobilio įkrovimas su nuosava stotele. Trečiasis ir ketvirtasis variantai kainuoja tiek pat.

Įkrovimo stotelė Charge Amps 22 kW dvivietė

Turint elektromobilių stotelę Jūs galite įsikrauti elektromobilį Jums patogiausiu metu be jokių problemų. Šiuo metu Lietuvoje (2022.07.27) elektros kaina yra 0.24 euro už kilovatvalandę. Taigi 100km Jums kainuos 3.84 euro! 

Dar norime pridėti, kad turint nuosavą saulės elektrinę (ant namo stogo ar nutolusią) elektros kaina dar sumažėja ir atsižvelgiant į turimos elektrinės dydį, kai kurie vartotojai 100km gali nuvažiuoti net už mažiau nei vieną eurą.

Metinės elektromobilio sąnaudos

Atsižvelgiant į keletą kintamųjų, vidutiniškai automobilio savininkas per metus nuvažiuoja apie 15 000 km.

Vidutiniškai paprastas automobilis sunaudoja apie 7 litrus per 100 km. 100km kainuos apie 13 eurų (dyzelio ir benzino kaina šiuo metu svyruoja tarp 1.8 ir 2 eurų). Taigi per metus bus išleista apie 1950 eurų.

O kaip yra su elektromobiliais?

Elektromobilį įkraunant viešojo įkrovimo stotelėse dienos metus išleisite 1416 eurus – sutaupote net 534 eurus.

Elektromobilį įkraunant viešojo įkrovimo stotelėse nakties metus išleisite 1080 eurus – sutaupote net 879 eurus.

Elektromobilį įkraunant namuose su nuosava elektromobilio stotele išleisite 576 eurus – sutaupote net 1374 eurus.

Turint nuosavą saulės elektrinę gauname dar magiškesnius skaičius, bet be abejo reikalinga pradinė investicija į elektrinę, tačiau ji atsipirks per kelerius metus (turint omenyje, jog valstybė finansuoja iki 30 procentų kainos).

Išvados

Padarius įvairius skaičiavimus matome, jog elektromobilius įsikrauti yra daug pigiau nei naudotis benzininiais ar dyzeliniais automobiliais.

Netgi naudojantis viešomis įkrovimo stotelėmis per metus susidaro gan nemaža sutaupyta suma.

Jeigu tik turite nuosavą namą ar nuosavą parkavimo aikštelę – stipriai rekomenduojame įsigyti elektromobilių stotelę, nes investicija atsipirks per pirmus metus, o suteikiamas komfortas ir laiko sutaupymas yra itin didelis.

Jeigu Jums reikia pagalbos dėl elektromobilio stotelės įsigyjimo ar įsirengime, kreipkitės, visada mielai padėsime.

 

Ar šis įrašas buvo naudingas?
Taip
Ne

Komentarai uždrausti.